Kuopion Työterveys Oy:lle valmistuu uudet toimitilat Satamaan

Olosuhdehallinnan  pelisäännöillä rakennetaan myös naapurisopua

Kuopion Sataman rauhallisilla kulmilla ei äkkinäinen arvaisi, että Kallaveden Konttuurin ylimmässä kerroksessa rakennetaan täyttä päätä. Kokonainen kerros eli noin 600 m2 saneerataan Kuopion Työterveys Oy:lle moderneiksi ja sisäilmaturvallisiksi toimitiloiksi; urakka käynnistyi joulukuussa 2023 ja muuttopäivä sarastaa toukokuussa 2024.

Pölyn, melun ja työmaaliikenteen hallinta ovat erityisen tärkeitä kohteessa, jonka seinien takana pyörii naapuriyritysten normaali arki ja piha avautuu sataman suositulle rantaraitille. Lisäksi nyt rakennettaviin toimitiloihin sijoittuva yritys, Kuopion Työterveys Oy, edellyttää toimitiloiltaan moitteetonta sisäilmaa, johon vaikutetaan jo urakan aikaisilla työtavoilla ja pölynhallinnalla.

Rakennuspalvelu Sanekon työnjohtajana työskentelevällä Petro Hännisellä on selvä sapluuna työmaan toimivuuteen. Huolellinen suunnittelu, tilanteiden ennakointi ja ajoissa tiedottaminen tulossa olevista häiriötilanteista pitävät koko talon arjen mahdollisimman normaaleina.

– Pidämme huolen siitä, että tilaajan tavoitteet täyttyvät ja naapureille aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa, Hänninen summaa keskeisiä työmaan periaatteita.

Kallaveden Konttuuri on entinen Osuustukkukaupan talo, joka remontoitiin 1999 toimistokäyttöön.

Työnjohtajana toimii Petro Hänninen, joka kiittelee työporukkaansa osaavaksi, ripeäksi, vastuuntuntoiseksi ja mukavaksi.

Tavarakuormat nostetaan kerroksen omalle parvekkeelle

Sataman ahtailla kulkuväylillä ei varastointitilaa juuri ole. Siksi rakennustarvikkeita nostetaan kohteeseen työvaiheiden tarpeiden mukaisesti ja naapureiden kanssa sovittuina aikoina ma/ke/pe klo 7-10, ennen kuin katutasossa toimiva lounasravintola avaa ovensa. Kuormat nostetaan koneellisesti kerrosparvekkeelle rannan puolelta ja noston aikana Sanekon työntekijä valvoo ohikulkijoiden turvallisuutta.

Ulospuhaltavassa ilmanpuhdistimessa on tehokkaat suodattimet. Se vastaa osaltaan osastoidun tilan passiivisesta pölynhallinnasta eli ilmassa leijuvan pölyn poistamisesta.

Materiaalien leikkaamisessa syntyy pölyä, jonka työkoneen oma imuri ottaa talteen heti sen syntyessä. Työpisteen suojaus estää pölyn leviämistä ilmaan.

Pölynhallinnan koko repertuaari käytössä

– Käytämme aktiivisia, passiivisia ja korjaavia menetelmiä. Pyrimme estämään pölyn syntymistä myös materiaalien ja työmenetelmien valinnalla. Pölynhallinnassahan on lisäksi kyse sekä loppukäyttäjien osalta sisäilmalaadusta että urakan aikana työturvallisuudesta. Lain edellyttämät hengityssuojaimet kuuluvat jokaisen työntekijöiden henkilökohtaisiin turvavarusteisiin, selostaa Hänninen.

Aktiivisessa pölynhallinnassa pöly otetaan mahdollisimman hyvin talteen sen syntyhetkellä: työkoneissa olevat omat imurit ja koneiden suojaukset estävät pölyn pääsyä ilmaan. Osastointi, alipaineistus ja tehokkain suodattimin varustetut ulospuhaltavat ilmanpuhdistimet ovat passiivista pölynhallintaa, jossa otetaan talteen tuntienkin ajan ilmassa leijaileva pöly. Läpivientien ja aukkojen huolellinen tiivistäminen ovat nekin osa pölynhallintaa. Päivittäinen siivous on korjaavaa pölynhallintaa, jolla poistetaan pinnoille laskeutunut pöly.

Osastointi edistää osaltaan työvaiheesta toiseen siirtymistä. Tässä on jo edetty sähkötöihin, kun viereisessä osastossa vielä tehdään pölyäviä työvaiheita.

Levyseinillä osastoidaan tiloja. Samalla levyseinien huokoiset pinnat absorboivat työkohteen melua.

Hyvin suunniteltu on kesäksi 2024 valmis

Työkohteen osastointi osaltaan tukee aikataulussa pysymistä, sillä se mahdollistaa työvaiheiden limittämisen. Kun esimerkiksi yhdessä osastossa vielä tehdään pölyäviä laattatöitä ja materiaalien leikkausta, viereisessä osastossa voidaan samanaikaisesti tehdä pölyvapaita sähköasennuksia.

– Nyt ollaan jo tässä vaiheessa. Aluksihan työkohde purettiin avoimeksi tilaksi betonipinnalle. Jätelavat saatiin sijoittaa kiinteistön muutamaan pysäköintiruutuun ja lavojen tyhjennysvälit olivat tiheässä. Sitten päästiin rakentamaan uutta. Urakka on edennyt aikataulun mukaisesti, suunnittelijoiden ja tilaajan kanssa ollaan aktiivisesti yhteydessä ja tarvittaessa tarkennellaan yksityiskohtia.

Työnjohtaja Hänninen aloitti Sanekon leivissä juurikin tässä työkohteessa ja jo muutaman kuukauden kokemuksella kehaisee vilpittömästi työporukkaa: meillä on täällä kymmenisen ammattilaista töissä, osaamisen taso on kova, yhteishenki hyvä ja työote ripeä. Kuopion Työterveys Oy toimii jo tulevasta kesästä lähtien näissä uusissa komeissa tiloissa.

Kerrosparveke toimii työkohteen varastona, jonne rakennustarvikkeita nostetaan työvaiheiden mukaisesti. Nostotoimet on sovittu naapureiden kanssa tehtäväksi kolmesti viikkoon aamutunteina, jolloin niistä on vähiten muille haittaa.

Turvallisuus ennen kaikkea. Kylttien lisäksi Sanekon ammattilainen on kuorman noston aikana pihalla varoittelemassa ohikulkijoita.