Trube leipoo Suomen parasta pullaa
leipomon laajennuksen valmistuttua entistäkin enemmän
– 50 prosentin kasvutavoite tuotantomäärään toteutuu, kun leipomon laajennus valmistuu, kertoo Trube Leipomon toimitusjohtaja Matti Leinonen.
Kasvutavoite edellyttää lisätilan ohella automaation lisäämistä. Vaikka tärkeimmät leipomon työvaiheet jatkossakin tehdään Trubella käsityönä, osa vaiheista kannattaa automatisoida.
– Leivomme käsin myös tulevaisuudessa, se on Trubelle kunnia-asia. Automatisoinnin lisäämisen myötä meillä vapautuu enemmän osaavia käsipareja käsin leivontaan, jossa trubelainen ammattiylpeys näyttäytyy parhaimmillaan.
Maaliskuussa 2024 työkohteessa oli vanhat rakenteet purettu ja pakkaslattioiden teko aloitettu. Yli 1000 m2:n laajennus kasvattaa Trube Leipomon tuotantomäärää 50 prosentilla.
Sanekon ammattilaiset hallitsevat käsityön siinä missä Truben leipuritkin. Laji ja materiaalit vain vaihtuvat.
Toimitusjohtajan luottopelaaja työuran aiemmissa projekteissa on ollut JAN-TEK Oy:n suunnittelija Janne Riutanheimo, joka kutsuttiin mukaan tähänkin hankkeeseen. Ensin suunniteltiin toimitilojen siirto alakerrasta yläkertaan, se onnistui hyvin.
– Se oli koeponnistus, jossa Saneko näytti kykynsä. Hyvää yhteistyötä Saneko on jatkanut myös hankkeen kakkosvaiheessa, eli tuotantotilojen laajentamisessa entisiin toimistotiloihin.
Työmaalla suunnittelijan ja urakkaporukan yhteistyö sujuu ja yksityiskohtia ratkotaan pitkin matkaa. Työpiirustusten äärellä Sanekon vastaava työnjohtaja Olli-Pekka Kokkonen (oik.) ja JAN-TEK Oy:n suunnittelija ja yrittäjä Janne Riutanheimo.
Henkilökunta on aktiivisesti mukana tuotannon kehittämisessä. Osallistamisen muotoina on ollut ideointia, keskustelua, suunnitelmien esittelyä ja palautteita. Leipomon työprosessien läpikäyminen ammattilaisten kanssa on auttanut myös suunnittelijoita parhaisiin ratkaisuihin.
– Henkilökunnan työtyytyväisyys on perheomisteisen Truben arvojen ytimessä. Automatisoinnin lisääminen ei meillä tarkoita, että yksikään työntekijä menettäisi työpaikkaansa, painottaa Matti Leinonen.
Työkohteen osastointi on täydellisen tiivis, sillä suojauksen takana leivotaan. Urakkaan liittyvät vesikatkot ja meluisimmat työt ajoitetaan leipomon tuotannon ulkopuolisiin aikoihin.
– Uuden tieltä purettiin 200 000 kg vanhoja rakenteita, kertoo Sanekon vastaava työnjohtaja Olli-Pekka Kokkonen.
Maaliskuun aikana alakerran purkutyöt on jo tehty ja uusien pakkastilojen lattiarakenteet ovat työn alla. Osastointi eristää työkohteen leipomon nykyisistä tiloista, jossa tuotanto pyörii täyttä päätä. Osaltaan pölynhallinnasta huolehtivat alipaineistajat ja aktiivinen siivous. Urakan aikana ilman laatua mitataan ilmamaljamittauksin tuotannon ja työmaan osilta, sekä paine-eromittauksilla. Pölyn laskeutumat eivät saa ylittää standardeja missään vaiheessa.
– Käytämme vaativien suojausten rakentamiseen paljon työaikaa, sillä se on kriittinen tekijä kohteessa, jossa vieressä tehdään elintarvikevalmistusta, kertoo Olli-Pekka Kokkonen.
Erityistä tämän kohteen suunnittelussa on leipomon eri toimintojen ja monien tilojen vaatimat erilaiset lämpötilat.
– Kylmimmissä tiloissa tulee olemaan -35 astetta. Lisäksi irtoveden hallinta, voimakkaat pesuaineet, uunit omine vaatimuksineen ja varastoissa pakkausmateriaalien edellyttämä erityinen paloturvallisuus ovat kaikki huomioon otettavia asioita. Ne vaikuttavat materiaalivalintoihin, rakenneratkaisuihin, sijoitteluun ja urakan työmenetelmiin, täydentää Janne Riutanheimo.
Leipomon laajentamisessa yhdistetään vanhaa ja uutta konekantaa: teknologia on kotimaista ja jopa paikallista, mikä myös toteuttaa Truben arvoja.
– Trube sai hankkeeseen ELY-keskuksen myöntämän EU-kehittämistuen, mikä oli lottopotti sekä meidän leipomollemme että paikallisille kumppaneillemme, tähdentää Matti Leinonen työllistämisen tärkeyttä.
Truben väki, Jan-Tekin Janne ja Sanekon henkilöstö ovat hitsautuneet tehokkaaksi tiimiksi, jossa yhteen hiileen puhaltamisen resepti tuottaa hienoa tulosta. Lokakuussa 2024 alkaa Truben leipomossa uusien tuotantoennätysten aika.